با تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، جنگ ایران و آمریکا چقدر محتمل است؟
- در صورت تصویب طرح کنگره مبنی بر اینکه دولت آمریکا برای آغاز هر جنگی میبایست از کنگره مجوز دریافت کند، آنگاه تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میتواند از وقوع یک جنگ احتمالی جلوگیری کند و تبعات این اقدام آمریکا علیه جمهوری اسلامی را به شکست اقتصادی رژیم، محدود نماید.
بهنام منصوری – از اوایل هفته جاری بود که وال استریت ژورنال در گزارشی از تصمیم دولت ترامپ برای قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست سازمانهای تروریستی پرده برداری کرد. در مقابل، مقامات جمهوری اسلامی نیز تاکید داشتند که در صورت این اقدام آمریکا، متقابلا نظامیان آمریکایی را در کنار داعش قرار میدهند
همچنین در ادامه گزارش وال استریت ژورنال، بر نقش جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید و مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده، برای اتخاذ این تصمیم و مخالفت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا– سیآیای– و ژنرال جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک نیروهای نظامی ایالات متحده از این اقدام خبر داد. اما چرا سازمانهای امنیتی و نظامی آمریکا مخالف این طرح هستند؟!
سال ۹۸، سال جنگ ایران و آمریکا؟
اگر این تصمیم کاخ سفید، به امضای ترامپ برسد، اولین بار خواهد بود که دولت آمریکا، یک نهاد دولتی (یعنی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) را به عنوان یک سازمان خارجی تروریستی تعیین میکند. مسلم است که مسئولان امنیتی و نظامی آمریکا، بیش از هر فرد دیگری از نتایج این اقدام آمریکا آگاه هستند که به مخالفت با آن میپردازند.
نگاهی به پراکندگی نیروهای آمریکایی در منطقه و حضور سپاه در نقاط استراتژیک آن، نشان میدهد که حساسیت این موضوع بقدری زیاد است که کوچکترین خطایی می تواند آغازگر جنگ بزرگی در منطقه باشد. حال آنکه پس از تصمیم بر تروریستی خواندن سپاه پاسداران توسط آمریکا، ارتش ایالات متحده نه تنها حق مذاکره با این گروه (به عنوان یک سازمان تروریستی) را ندارد، بلکه موظف به عملیات نظامی علیه سپاه در هر نقطه از جهان میباشد.
حضور سپاه در خلیج فارس
بخش قابل توجهی از انرژی دنیا از این نقطه عبور میکند و به همین جهت از اهمیت بالایی برای ایران، کشورهای عرب منطقه و کشورهای ابرقدرت برخوردار است. از اواخر دهه ۸۰ خورشیدی مسئولیت امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز به سپاه پاسداران واگذار شد و امروز قرارگاه دریایی «خاتمالانبیا۲» مسئولیت حضور در این آبراه مهم جهان را برعهده دارد. با توجه به ماموریت محوله، یکی از اقدامات روزمره نیروی دریایی سپاه، رهگیری ناوگانهای حاضر در خلیج فارس است که طی آن، پاسداران حاضر در این منطقه، کار ثبت عبور و مرور شناورهای خارجی را برعهده دارند و همه شناورهای عبوری از تنگه هرمز نیز برای مصونیت از هرگونه درگیری خود را به نیروهای ایرانی معرفی میکنند که این امر شامل تمامی ناوگروههای آمریکایی از جمله ناوهای غولپیکر هواپیمابر آنها نیز میشود.
در صورت تصویب تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دولت ترامپ، چنین مذاکراتی برای هماهنگی عبور و مرور در خلیج فارس و تنگه هرمز بیمعنی خواهد بود و ارتش آمریکا حق هیچگونه تماس آشکار یا پنهان با سپاه را نخواهد داشت و همین موضوع احتمال رویارویی دو کشور را بسیار بالا میبرد.
جنگ نیابتی در عراق
عراق، یکی از اصلیترین پایگاههای آمریکا در خاورمیانه نیز از نقاط حساسی است که میتواند صحنه جنگ نیابتی از طرف ایران با آمریکا در کشور سوم باشد. حشدالشعبی، عصائب اهل حق، سازمان بدر و… از جمله گروههای نظامی هستند که هر یک از حمایت سپاه قدس برخوردار هستند. از طرفی تروریستی خواندن سپاه توسط آمریکا، به نوعی تروریستی خواندن این گروهها محسوب شده و همین موضوع میتواند سازمانهای زیرمجموعه سپاه در عراق را علیه آمریکا و پایگاههای نظامی این کشور بسیج کند.
طرح کنگره برای جلوگیری از جنگ با ایران
تام یودال سناتور دموکرات ایالت نیومکزیکو آمریکا که چندی قبل از تدوین طرحی برای ممنوعیت اقدام نظامی بدون مجوز علیه ایران خبر داده بود، آخر هفته گذشته رسما این طرح را به کمیته روابط خارجی سنای آمریکا ارائه کرده است. بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایت کنگره آمریکا، این طرح به شماره «اس. ۱۰۳۹» تا کنون از سوی ۱۰ سناتور دموکرات از جمله دایان فینشتین، برنی سندرز و ریچارد دوربین مورد حمایت قرار گرفته است. رند پال هم تنها سناتور جمهوریخواهی است که تا این لحظه پای این طرح را به عنوان حامی مشترک امضا کرده است.
هنوز متن پیشنویس طرح تازه این دو سناتور آمریکایی منتشر نشده، اما متنی که به دوره پیشین سنا ارائه شده بود، تأکید داشت که بر اساس قانون اساسی ایالات متحده کنگره تنها مرجعی است که میتواند علیه کشوری اعلام جنگ کند و قوه مجریه برای چنین اقدامی ابتدا باید از کنگره مجوز دریافت کند.
تصویب چنین طرحی میتواند با وجود تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، از عواقب به وجود آمدن جنگ احتمالی جلوگیری کند و تبعات این اقدام آمریکا علیه جمهوری اسلامی را به شکست اقتصادی رژیم، محدود کند.
نظرات
ارسال یک نظر